Oldalak

2019. január 21., hétfő

Tél Berlinben... avagy egy háborús regény megírása után

Újabb regény utolsó oldalára írhattam oda a „vége” szót. Utána rengeteg érzés kavargott bennem, amiket idő lesz megemészteni.
Háborúról írni nem könnyű. Sőt! Ha ez ember kicsit is képes átérezni, nyitott szívvel állni a témához, akkor bizony komoly lelki nyomást jelent egy-egy ilyen történet megalkotása. De akkor miért akarok mégis jobban és jobban elmélyedni a témában?
 
 Bevallom, a történelem sosem tartozott a kedvenc tárgyaim közé, így néhány éve még egyáltalán nem terveztem, hogy ilyen témájú regényeket fogok írni. A világháborúkkal viszont már másabb a helyzet. Mindig fogékony voltam rá, mélyen megrázott mindaz, ami akkor az emberiséget sújtotta, de igazán sosem akartam beleásni magam, inkább úgy tettem, mint sokan a környezetemben: nem vettem róla tudomást. Persze, amikor szóba került, mégis összeszorult a torkom. Valamilyen furcsa okból úgy élem meg az ilyen történeteket és magának a két világháborúnak a tényét, mintha én is részese lettem volna, mintha sokkal személyesebben érintene, mint az ennyi idősen, ebben az időben lehetséges volna. Talán a családom múltjának lenyomata, vagy túlzott empátia. Ki tudja...
Mindenesetre ez egy olyan borzalmas és meghatározó időszak, ami így vagy úgy, de mai napig meghatároz bennünket, még ha ennek nem is vagyunk mindannyian tudatában. Csak gondoljunk bele, hány olyan eszközt használunk ma is, amiket anno a háborúk miatt igyekeztek tökélyre fejleszteni, és akkor nem is beszélnék azokról a társadalmi berendezkedésekről, néhol komoly diktatúrákról, amik szintén ezek hozadékai, és mai napig nehezítik meg emberek millióinak életét. Erről hosszan, több bejegyzésen keresztül lehetne írni, de ide ennyi most bőven elég.
Fotó: Robert Capa

A fentiekből talán már összeáll, miért is a háborús könyvek. Mert ez olyasmi, amiről beszélni kell, aminek az emlékezetét tovább kell adni a jövő generációjának, akik már nem találkozhatnak még csak közvetve sem ezekkel az eseményekkel. (Én még sok történetet hallhattam a nagypapámtól, amik nagy hatást tettek rám, íróként pedig mostanra erősen inspirálnak) Emellett pedig kiírhatom a saját érzéseimet, félelmeimet, és mint tudjuk, az írás ilyesmihez remek terápia.
Sokszor embert próbáló, olykor fel kell állni, berakni egy könnyed filmet, sétálni egyet a barátokkal, kicsit tréfát űzni az egészből, hogy emészthető legyen. Aztán, ha feltöltődtél, visszaülsz, folytatod, és a kör kezdődik előröl. Megéri? Azt hiszem, igen. Csak okosan kell bánni vele, nehogy teljesen rá telepedjen a lelkedre.
**
És akkor milyen is  a Tél Berlinben?

Ez az első regényem, ami a második világháború alatt játszódik, és azóta már biztos, hogy nem az utolsó. A történet két egyetemistáról szól, akik az egyetemi éveik alatt ismerkednek meg, majd a háború más-más oldalra tereli őket. Egyikük, Franz az árja, nőcsábász, aki gyűlöli a rendszert, de csak a maga züllött módján lázadozik elkerülhetetlennek tűnő sorsa ellen. A másik fiú a szép lelkű író, Borisz, egy a Nagy Háború végén Oroszországból menekült család gyermeke. Mindkettejükre egészen más lehetőségek várnak, látszólag semmi sem közös bennük, mégis erős kötelék alakul ki a fiúk között.
A háború aztán elválasztja őket, Franz-ból SS tiszt, Boriszból partizán lesz, és csak az a kérdés, mi történik, ha újra találkoznak? Mennyi maradhat a rendíthetetlennek hitt barátságból? Megmaradhat-e belőle bármi egy ilyen korban?
Berlin 1945-ben
A Tél Berlinben nem akart kimenni a frontra, nincsenek benne véres harcok, hanem a háború egy egészen másik oldalát mutatja be, azt, hogy férkőzik be ez az egész az ember bőre alá, és emészti fel lassan a lelkét. Kegyetlennek hangzik? Az is. Borisz és Franz történetében semmin nem akartam idealizálni. Persze van benne szerelem, meg humor, de csupán azért, mert ez is az élet része, a háború azonban ettől még nem lesz szórakoztató vagy romantikus.
Szeretem ezt a két fiút, és még nagyon sok munka vár velük, hogy úgy mesélhessem el a történetüket, ahogy az a fejemben él, és ahogy nektek meg szeretném mutatni. Most azonban ideje kicsit félre tenni őket, és egy kicsit másra koncentrálni, nehogy belevesszek a háború zűrzavarába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése